“Valoarea nu se măsoară în felul în care se poartă ceilalţi cu tine, ci în demnitatea şi moralitatea de care dai dovadă !”

În perioada 2009-2010 Marius Zgâianu a realizat emisiuni de folclor la Radio Iaşi, post regional ascultat în toată Moldova, precum şi în ţară şi străinătate, prin intermediul internet-ului.

pozaLa data de 31 octombrie 2010, Casa de Discuri “Ana Sound” i-a decernat interpretului Marius Zgâianu  “DISCUL DE AUR” pentru cele mai bune vânzări ale albumului de iarnă “SĂRBĂTORI ÎN BUCOVINA”!  Înmânarea oficială a distincţiei a avut loc în cadrul binecunoscutei emisiuni de divertisment “Să v-amintiţi duminica!” prezentată de Corina Chiriac şi realizată de binecunoscutul om de televiziune Florentina Satmari pentru postul Naţional Tv.

Luna decembrie a anului 2012 a adus o premieră inedită în cariera solistului, apărând pe piaţa muzicală nu mai puţin de trei materiale discografice semnate Marius Zgâianu:

CÂNTECE DRAGI…” 2012 – este un album de colecţie care conţine 29 dintre cele mai frumoase cântece ale interpretului, dar prezentate într-o formă nouă, precum şi cântece care nu au apărut pe nici un material discografic. Orchestraţiile melodiilor sunt realizate de către Viorel Leancă şi Ion Oloieru.

„JOC ŞI CÂNT CU NEAMUL MEU!”, 2012 – este un album video (dvd) ce conţine 35 de videoclipuri şi filmări realizate în ultimii ani de către interpret, o adevărată selecție de imagini frumoase din Bucovina. Pe acest dvd se regăseşte o colecţie cu cele mai îndrăgite melodii ale interpretului, transpuse în poveşti filmate. La realizarea videoclipurilor şi filmărilor au participat gospodari din mai multe subzone ale Bucovinei!

09 Copertă - POVESTE DE IARNĂ1„POVESTE DE IARNĂ – Sărbători în Bucovina...cu Marius Zgâianu”, 2012 – este povestea unei ierni în Bucovina, o iarnă plină de zăpadă, voie bună şi bucurie…2 ore de încântare a ochilor şi sufletului…cu colinde, obiceiuri şi tradiţii bucovinene strămoşeşti. Acest material video este o proiecţie a iernii copilăriei interpretului, văzută acum prin ochii adultului, cu nostalgia iernilor de altădată. Materialul filmat este generos şi emoţionează prin monumentalitatea naturii, prin frumuseţea oamenilor, prin originalitatea colindelor, prin caracterul deosebit al datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Povestea de iarnă începe în Ajunul Crăciunului, ilustrează Crăciunul, apoi ajunge în Ajunul Anului Nou când bogăţia şi frumuseţea obiceiurilor specifice este ilustrată detaliat, încheindu-se cu primele zile ale Anului Nou, în apropierea Bobotezei!

DIN INIMĂ…cântec pentru suflet…”, 2014 – este un album inedit, cu partituri bine gândite, ce se adresează mai multor generaţii de ascultători…un mozaic muzical cuprinzând cântece pentru suflet. Compoziţiile şi aranjamentele orchestrale aparțin lui Dorel Crâşmăreanu, iar textele melodiilor sunt semnate de către Constantin Rusu, Marius Zgâianu şi Marcel Piticari. Acompaniamentul orchestral al acestui album aparține Orchestrei “LĂUTARII” din Chişinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros.

Coperta Fata - Marius Zgaianu PASTELE IN BUCOVINAbigrafiePAŞTELE ÎN BUCOVINA…cu Marius Zgâianu”, DVD 2016  este un material video inedit, amplu, grandios şi  provocator, care stârneşte emoţie şi profunde trăiri.  Proiectul, care promovează Bucovina cu toate frumuseţile şi tradiţiile ei pascale, este alcătuit din 2 părţi.  

Prima parte este un documentar artistic cu durata de 75 de minute care aduce în prim plan tradiţiile şi obiceiurile de Sfintele Paşti din Bucovina de la reînvierea naturii, curăţenia de primăvară, încondeiatul ouălor, Duminica de Florii, Săptămâna Mare cu tot periplul de obiceiuri din această perioadă, Noaptea de Înviere, Duminica de Paşte, Masa Pascală şi până la Izvorul Tămăduirii, Duminica Tomei, Paştele Blajinilor şi Înălţarea Domnului. 

Partea a doua, însumând 62 de minute, se petrece ”La masa de Paşte…” când gospodarii se întâlnesc la masa de sărbătoare cu cântec, joc şi voie bună aşa, ca în Bucovina…


Marius Zgâianu este prezent pe mai multe albume-selecţii cu melodii şi videoclipuri: „La joc şi la veselie”(2006), „Mândre-s horile la noi!”(2007), „La porţi de dor în Bucovina” DVD(2007), „La strânsură-n Bucovina”(2008), „Hai la joc, că nu-i de stat!”(2008), „Noi umblăm şi colindăm…”(2008), „Vă cântăm de veselie…”(2008), „Să jucăm, c-aşa ni-i bine!”(2008), „Bun găsit la masă mare!”(2010), „Primeşte-ne gazdă-n casă!”(2010), „Să petrecem, oameni dragi!”(2013), “Bună vreme, gospodari!”(2015), “De la Ștefan din Cetate…”(2015), “Voie bună am adunat!”(2015), “Cetină verde de brad…”(2016), “Colindăm la omul bun!”(2016), “La masa de sărbătoare…”(2016), “Mândru şi frumos ni-i neamul!”(2016).

Marius Zgâianu a colaborat la mai multe proiecte şi filmări cu Ansamblul Folcloric “Străjerii Bucovinei” din Pojorâta – Suceava, promovând tradiții, jocuri populare, precum și cântece vechi din zona de munte a Bucovinei, concretizate în materiale audio și video disponibile publicului iubitor de folclor.

Omul care i-a întins o mână tânărului interpret şi care i-a deschis uşa unei lumi a sufletului, înrădăcinându-i în inimă simţul simplităţii şi al autenticului şi care cu răbdare l-a învăţat cele de trebuinţă este Maestrul Viorel Leancă, dirijor al Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Acesta i-a dăruit solistului o parte a cântecelor sale, conturându-i un stil aparte şi în acelaşi timp bine definit. Tot el este cel care semnează conducerea muzicală şi orchestraţiile albumelor semnate Marius Zgâianu, alături de Ion Oloieru şi Dorel Crâşmăreanu – orchestratori binecunoscuţi.

Dincolo de toate, Marius Zgâianu este un om ca oricare dintre noi…pasiunile sale sunt folclorul, muzica anilor 1950-1980, acvaristica, poveştile lui Ion Creangă, poeziile lui Ion Minulescu şi ale lui Octavian Goga, patinajul artistic, lectura, plimbările în natură, filmele în care joacă Whopy Goldberg, etc.

Interpreţii săi preferaţi sunt: Mădălina Manole, Tudor Gheorghe, Sofia Vicoveanca, Mina Pâslaru, Margareta Clipa, Gică Petrescu, Loredana Groza, Anca Parghel, Dan Spătaru, Laura Stoica, Louis Armstrong, Leo Sayer şi lista poate continua.

DISCOGRAFIE:

 • „De-aş fi foc, lumea aş arde!” – 2005
 • „Uite aista-i neamul meu!” – 2005
 • „Aşa-s eu, cum nu-s prea mulţi!” – 2006
 • „Plaiul meu de dor şi suflet” DVD – 2007
 • „Sărbători în Bucovina” – 2008 / DISCUL DE AUR
 • „M-o făcut mămuca mândru!” – 2009
 • „Cântece dragi…” – 2012
 • „Joc şi cânt cu neamul meu !” DVD – 2012
 • „Poveste de iarnă” DVD – 2012
 • „Din inimă…cântec pentru suflet” – 2014
 • „Paştele în Bucovina…cu Marius Zgâianu” DVD – 2016