„Valoarea nu se măsoară în felul în care se poartă ceilalţi cu tine, ci în demnitatea şi moralitatea de care dai dovadă!”
Marius Zgâianu
Încă din copilărie, Marius Zgâianu a colindat satele bucovinene, strângând în sufletul său de copil, ineditul şi frumosul, dulcele grai bucovinean, dar şi adevărate perle folclorice, care peste ani aveau să-i aducă primele succese. A admirat totodată simplitatea ţăranilor, vorba lor duioasă şi plină de înţelepciune, sfaturile pline de bun simţ, dar şi vorbele de duh, vorbe de care îşi aduce aminte cu plăcere şi care îl însoţesc peste tot pe unde îl poartă paşii.
Marius Zgâianu s-a născut la data de 15 iunie 1978 în oraşul Rădăuţi, judeţul Suceava.
În perioada 1985-1993 a urmat cursurile Şcolii Generale din comuna Adâncata, judeţul Suceava, după care între anii 1993-1997 a urmat cursurile Liceului Sanitar Suceava. Pasiunea pentru lumea medicală a aprofundat-o între anii 1997-2000, continuând specializarea în acest domeniu, prin urmarea cursurilor Şcolii Postliceale Sanitare Suceava, profilul „Asistent generalist”.
Dat fiind faptul că a dorit să fie în mijlocul oamenilor pentru a le fi util, preocupările sale diverse s-au oglindit şi în activitatea de voluntariat în cadrul Organizaţiei „Salvaţi Copiii!” – Filiala Suceava (între anii 1997-2001), sub îndrumarea directă a preşedintei filialei – Camelia Iordache.
Datorită pasiunii sale şi devotamentului faţă de persoanele cu probleme, a avut ocazia de a se afla în preajma Prinţesei Ana a Marii Britanii, la un seminar O.S.C. desfăşurat la Palatul Victoria din Bucureşti.
În perioada 1997-1999 a transmis corespondenţe radio pentru emisiunea „TOP 10 ROMÂNIA” a postului Radio Iaşi, realizată de Carmen Olaru şi Sorin Lupaşcu.
În perioada 1998-2001 a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” din Suceava. În paralel, a activat în cadrul Ansamblurilor Folclorice „HORA” și „BUCOVINA” aparținând aceleiaşi şcoli.
Fire ambiţioasă, nu s-a oprit doar la domeniul medical sau muzical, urmând între anii 2001-2003 cursurile Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. Aici, în paralel cu activităţile specifice muncii de poliţie, a început să îşi cultive calităţile vocale, sub îndrumarea comisarului-şef Marian Teodoru.
Practic, debutul artistic interpretativ al interpretului Marius Zgâianu a avut loc în localitatea Câmpina, județul Prahova, unde a participat la concursuri și spectacole de folclor, obținând primele premii și distincții. În același timp, au avut loc primele apariții radio și tv la posturile media din zonă.
În perioada 2003-2007 a urmat cursurile Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti – Facultatea de Sociologie-Psihologie, realizându-şi astfel o mai veche dorinţă, aceea de a aprofunda domeniul psihologiei şi sociologiei, fiind licenţiat al acestei facultăţi. A urmat apoi, între anii 2009-2011, cursurile de Masterat la Facultatea de Drept, Brașov – Specializarea „Ştiinţe Penale”.
În toamna anului 2003, după terminarea cursurilor Şcolii de Poliţie, a revenit în oraşul natal – Suceava, unde a început lucrul pentru albumul său de debut. Înregistrările compact – discului au avut loc în perioada august-octombrie 2004, fiind realizate împreună cu Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
„DE-AŞ FI FOC, LUMEA AŞ ARDE!” 2005 – Albumul de debut a apărut la data de 15 iunie 2005, purtând amprenta orchestrală şi dirijorală a Maestrului Viorel Leancă. Albumul conține 22 de melodii cu specific bucovinean cu o tematică diversă, abordând cântecul de ascultare, de dragoste, de lume, de înstrăinare, de joc și voie bună. Izvor de energie, optimism şi iubire, Marius a ajuns repede la sufletul oamenilor, reuşind ca într-un timp relativ scurt să îşi câştige propriul public, format din toate categoriile de vârstă. O dată cu lansarea albumului de debut, interpretul a realizat primele filmări și videoclipuri care prezintă frumusețea și măreția Bucovinei.
„UITE, AISTA-I NEAMUL MEU!” 2005 – Fire dinamică şi perseverentă, Marius a lucrat intens la cel de-al doilea material discografic, un material care îşi propune să ilustreze atmosfera sărbătorilor de iarnă. Astfel, la data de 05 decembrie 2005, a apărut cel de-al doilea compact-disc semnat Marius Zgâianu.
Orchestraţiile pieselor de pe album sunt semnate de Maestrul Viorel Leancă. Acest material a devenit un reper important în activitatea și repertoriul său, întrucât a fost primul solist care a promovat în mod individual datinile, tradițiile și obiceiurile de iarnă din Bucovina printr-un album dedicat în totalitate acestora. De pe acest disc s-au remarcat în mod evident cântece precum: „Hopa, hop, căiuţii mei!”, ”Ța, ța, ța, capră, căpriță!”, “Ista-i cerbul cel fudul!”- care şi-au pus amprenta asupra personalităţii şi carierei interpretului.
„AŞA-S EU, CUM NU-S PREA MULŢI!” 2006 – În luna august 2006 Marius Zgâianu a intrat din nou în studio alături de Orchestra Ansamblului Artistic“ Ciprian Porumbescu” din Suceava, unde a imprimat cel de-al treilea disc, un material dinamic care caracterizează foarte bine temperamentul său.
Tematica albumului este diversă, cuprinzând cântece de dragoste, de lume, de înstrăinare, de nuntă, satirice, de joc și voie bună. Discul a fost lansat pe piaţă în luna decembrie 2006, iar orchestraţiile cântecelor poartă semnătura Maestrului Viorel Leancă.
„PLAIUL MEU DE DOR ŞI SUFLET” (DVD) 2007, lansat în luna iulie 2007 a fost primul album video al interpretului, care include 22 de videoclipuri ale unor cântece reprezentative repertoriului său, galerie foto, Remember Mina Pîslaru, repere etnografice, etc. Pe acest album de colecție poate fi regăsit un întreg sumar de frumuseți bucovinene: peisaje deosebite, gospodari ai locului, tradiții și obiceiuri din zona de munte a Bucovinei, costume tradiționale, aduceri aminte a vechilor rapsozi populari ai zonei, toate împletite cu cântecul bucovinean și farmecul său.
În luna iulie 2007 a fost lansat website-ul oficial al interpretului Marius Zgâianu: www.mariuszgaianu.ro, platformă de prezentare a activității artistice a solistului, a repertoriului, precum și materiale de prezentare audio și video.
„SĂRBĂTORI ÎN BUCOVINA” 2008 este albumul de mare succes care a apărut în luna decembrie 2008, cu participarea Ansamblului „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, album care ilustrează atmosfera sărbătorilor de iarnă în Bucovina, din Ajunul Crăciunului până la Bobotează(colinde, datini şi obiceiuri de Anul Nou, Semănatul, cânt şi joc), un material complex, de atmosferă. Orchestraţiile melodiilor sunt semnate de către Viorel Leancă şi Ion Oloieru.
La data de 31 octombrie 2010, Casa de Discuri „Ana Sound” i-a decernat interpretului Marius Zgâianu „DISCUL DE AUR” pentru cele mai bune vânzări ale albumului „SĂRBĂTORI ÎN BUCOVINA”(peste 12.000 de unităţi vândute într-un timp record).
„M-O FĂCUT MĂMUCA MÂNDRU!” 2009 Luna noiembrie a anului 2009 a adus în cariera artistului un nou material discografic, al cincilea la număr, compact-disc ce conţine 28 de cântece autentice bucovinene, preponderent de joc, un album dinamic ce poate fi ascultat în orice moment cu aceeași plăcere și intensitate de către publicul iubitor de cântec popular. Imprimările au fost realizate împreună cu Orchestra Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar orchestraţiile melodiilor sunt realizate de către Maestrul Viorel Leancă şi virtuozul instrumentist Ion Oloieru.
În perioada 2009-2010 Marius Zgâianu a realizat emisiuni de folclor la Radio Iaşi, post regional ascultat în toată Moldova, dar şi în ţară şi străinătate (prin internet).
Luna decembrie a anului 2012 a adus o premieră inedită în cariera solistului, apărând pe piaţa muzicală nu mai puţin de trei materiale discografice semnate Marius Zgâianu:
„CÂNTECE DRAGI…” 2012 – este un album de colecţie care conţine 29 dintre cele mai frumoase cântece ale interpretului, dar prezentate într-o formă nouă, precum şi cântece care nu au apărut pe nici un material discografic.
Ineditul acestui disc, pe lângă colecția de cântece deja îndrăgite de public, constă în faptul că pe coperta albumului au fost transcrise aprecieri din partea iubitorilor de folclor trimise direct pe website-ul interpretului. Imprimările au fost realizate împreună cu Orchestra Ansamblului Artistic “Ciprian Porumbescu” din Suceava. Orchestraţiile melodiilor sunt semnate de către Viorel Leancă şi Ion Oloieru.
„JOC ŞI CÂNT CU NEAMUL MEU!” (DVD) 2012 – este un album video ce conţine 35 de videoclipuri şi filmări realizate în ultimii ani de către interpret, o adevărată colecţie de imagini frumoase din Bucovina care pot binedispune pe oricine!
Pe dvd se regăseşte o colecţie cu cele mai îndrăgite melodii ale interpretului, transpuse în poveşti filmate. La realizarea videoclipurilor şi filmărilor au participat gospodari din mai multe subzone ale Bucovinei! Materialul de pe acest album video poate constitui un tezaur prin frumusețea și diversitatea gospodarilor care au participat la filmări, a costumelor diverse din Bucovina prezentate publicului, dar și prin unicitatea locurilor alese pentru realizarea videoclipurilor.
„POVESTE DE IARNĂ – Sărbători în Bucovina…” (DVD) 2012 – este povestea unei ierni în Bucovina, o iarnă plină de zăpadă, voie bună şi bucurie…două ore de încântare a ochilor şi sufletului… cu colinde, obiceiuri şi tradiţii bucovinene strămoşeşti.
Acest material video este o proiecţie a iernii copilăriei interpretului, văzută acum prin ochii adultului, cu nostalgia iernilor de altădată. Materialul filmat este generos şi emoţionează prin monumentalitatea naturii, prin frumuseţea oamenilor, prin originalitatea colindelor, prin frumuseţea datinilor şi obiceiurilor de iarnă. Povestea de iarnă începe în Ajunul Crăciunului, ilustrează Crăciunul, apoi ajunge în Ajunul Anului Nou când bogăţia şi frumuseţea obiceiurilor specifice este ilustrată detaliat, încheindu-se cu primele zile ale Anului Nou, în apropierea Bobotezei!
„DIN INIMĂ…cântec pentru suflet…” 2014 – este un album inedit, cu partituri bine gândite, ce se adresează mai multor generaţii de ascultători…un mozaic muzical cuprinzând cântece pentru suflet. Compoziţiile şi aranjamentele orchestrale sunt semnate de Dorel Crîşmăreanu, iar textele sunt scrise de către: Constantin Rusu, Marius Zgâianu şi Marcel Piticari.
Acest album dezvăluie o latură necunoscută a interpretului Marius Zgâianu, știut deja de public ca promotor al tradițiilor și cântecelor din Bucovina, o latură sensibilă cu o altă coloratură interpretativă. Acompaniază Orchestra Naţională “LĂUTARII” din Chişinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros.
„PAŞTELE ÎN BUCOVINA …cu Marius Zgâianu” – (DVD) 2016 – se constituie într-un material video inedit, amplu, grandios şi provocator, care stârneşte emoţie şi profunde trăiri. Proiectul, care promovează Bucovina cu toate frumuseţile şi tradiţiile ei pascale, este alcătuit din 2 părţi.
Prima parte este un documentar artistic cu durata de 75 de minute care aduce în prim plan tradiţiile şi obiceiurile de Sfintele Paşti din Bucovina de la reînvierea naturii, curăţenia de primăvară, încondeiatul ouălor, Duminica de Florii, Săptămâna Mare cu tot periplul de obiceiuri din această săptămână, Noaptea de Înviere, Duminia de Paşte, Masa Pascală şi până la Izvorul Tămăduirii, Duminica Tomei, Paştele Blajinilor şi Înălţarea Domnului. Partea a doua, se petrece ”La masa de Paşte…” când gospodarii se întâlnesc la masa de sărbătoare cu cântec, joc şi voie bună!
„SĂ TRĂIM CU DRAG PE LUME!” 2017 – este îndemnul interpretului Marius Zgâianu pentru iubitorii de cântec popular şi nu numai, printr-un material discografic ce include 22 de cântece atent selecţionate.
Și de această dată, Marius Zgâianu aduce prin albumul său o paletă vastă ca tematică muzicală şi textuală. Astfel, discul include cântece care prezintă anotimpurile anului, anotimpurile vieții, dragostea și destinul omului, dar și vâltoarea jocurilor aprige din Bucovina. Conducerea muzicală şi orchestraţiile aparţin Maestrului Viorel Leancă, dar albumul include şi două cântece orchestrate de tânărul și talentatul instrumentist Alexandru Cozaciuc. Acompaniază Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
„HAI LA NOI ÎN BUCOVINA!” (DVD) 2017 – reprezintă un nou material video, generos şi ofertant, prin care toată lumea este invitată la o călătorie în frumoasa şi pitoreasca Bucovină, prin cele patru anotimpuri ale sale.
Materialul conţine un număr de 55 de videoclipuri şi filmări ale pieselor reprezentative, realizate bineînţeles în minunata şi unica Bucovină, colţ de Rai al României. Călătoria muzicală începe primăvara, când natura reînvie, oglindită într-un minunat tablou muzical-coregrafic. Urmează apoi vara cu toate frumuseţile şi tentaţiile sale, toamna cea bogată şi iarna încărcată de zăpadă, printr-un ansamblu de imagini unice, de neuitat: peisaje, gospodari, îndeletniciri, jocuri, cântece diverse, care se împletesc într-un mod armonios. Acesta este cu siguranţă un material unic, ce rămâne în conştiinţa oricărui român, iubitor de cântec şi de tradiţii!
„MAI DĂ, DOAMNE, SĂRBĂTORI!” 2019 – este un album de colecție, care adună o parte dintre cele mai frumoase cântece ale interpretului Marius Zgâianu, scoase la lumină în ultimii ani, melodii iubite și îndrăgite de public.
Aranjamentele orchestrale sunt semnate de către Viorel Leancă, Ion Oloieru, Dorel Crîșmăreanu și Alexandru Cozaciuc, iar imprimările au fost realizate împreună cu Orchestra Națională „LĂUTARII” din Chișinău, condusă de Maestrul Nicolae Botgros și Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, condusă de Maestrul Viorel Leancă. Veselia și voia bună nu lipsesc nici de pe acest material, fiind însoțite pe alocuri de strigăturile unice ale gospodarilor din Bucovina.
„DE CRĂCIUN ÎN BUCOVINA!” – 2021 – este un album cu 25 de colinde din Bucovina, adunate pe parcursul câtorva ani, amintind de copilăria frumoasă trăită aici – pe mirificul tărâm, un album în care Marius Zgâianu a colaborat și cu alți soliști, pentru că au un farmec aparte colindele cântate de grupuri de colindători sau cu participări de voci.
Aranjamentele orchestrale sunt semnate de către Maestrul Viorel Leancă, Trifan Leancă, Petrică Oloieru și Ion Oloieru, iar imprimările au fost realizate împreună cu Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava, condusă de Maestrul Viorel Leancă.
O adevărată bucurie a Crăciunului și o delectare a simțurilor aduce acest album dedicat Nașterii Pruncului Iisus!
„VINE, VINE ANUL NOU!” – 2021 – se constituie într-un nou album dedicat datinilor, obiceiurilor și tradițiilor de iarnă din Bucovina, un album complex, menit să aducă bucurie și stare de bine tuturor iubitorilor de tradiție.
25 de momente sunt incluse pe acest album, printre care jocul caprelor, cerbului, ursului, măștilor, căiuților, urături, jocuri și cântece de iarnă.
Aranjamentele orchestrale sunt semnate de către Maestrul Viorel Leancă, Petrică Oloieru, Alexandru Cozaciuc și Ion Oloieru, iar imprimările au fost realizate împreună cu Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.
Conceptul albumului îi aparține interpretului Marius Zgâianu.
DISCOGRAFIE:
01. „De-aş fi foc, lumea aş arde!” – 2005
02. „Uite, aista-i neamul meu!” – 2005
03. „Aşa-s eu, cum nu-s prea mulţi!” – 2006
04. „Plaiul meu de dor şi suflet” (Album Video) DVD – 2007
05. „Sărbători în Bucovina” – 2008 / DISCUL DE AUR
06. „M-o făcut mămuca mândru!” – 2009
07. „Cântece dragi” – 2012
08. „Joc şi cânt cu neamul meu!” (Album Video) DVD – 2012
09. „Poveste de iarnă” (Album Video) DVD – 2012
10. „Din inimă…cântec pentru suflet” – 2014
11. „Paştele în Bucovina…cu Marius Zgâianu” (Album Video) DVD – 2016
12. „Să trăim cu drag pe lume!” – 2017
13. „Hai la noi în Bucovina!” (Album Video) DVD – 2017
14. „Mai dă, Doamne, sărbători!” (Best of) – 2019
15. „De Crăciun în Bucovina…” (colinde) – 2021
16. „Vine, vine Anul Nou!” (datini și obiceiuri de iarnă) – 2021
COMPILAŢII:
- „La joc şi la veselie…” (compilaţie) – 2006
- „Mândre-s horile la noi!” (compilaţie) – 2007
- „La porţi de dor în Bucovina…”(selecţie video) DVD – 2007
- „La strânsură-n Bucovina” (compilaţie) – 2008
- „Hai la joc, că nu-i de stat!”(compilaţie) – 2008
- „Noi umblăm şi colindăm…”(compilaţie colinde) – 2008
- „Vă cântăm de veselie…” (compilaţie mp3) – 2008
- „Să jucăm, c-aşa ni-i bine!” (compilaţie mp3) – 2008
- „Bun găsit la masă mare!” (compilaţie) – 2010
- „Primeşte-ne gazdă-n casă!” (compilaţie colinde) – 2010
- „Să petrecem, oameni dragi!” (compilaţie) – 2013
- „Voie bună am adunat!” (compilaţie) – 2015
- „De la Ştefan din Cetate…” (compilaţie) – 2015
- „Bună vreme, gospodari!” (compilaţie) – 2015
- „Colindăm la omul bun!” (compilaţie colinde) – 2015
- „ Cetină verde de brad” (compilaţie colinde) – 2015
- „La masa de sărbătoare” (compilaţie mp3) – 2016
- „Mândru şi frumos ni-i neamul!” (compilaţie mp3) – 2016
- „Acasă de Crăciun” (compilaţie colinde mp3) – 2017
- „Vin colindătorii!” (compilaţie colinde mp3) – 2017
- „Omului cu suflet bun…” (compilaţie mp3) – 2019
- „Dor cu dor și drag cu drag…” (compilaţie mp3) – 2019
- „La joc și la veselie, cu oameni de omenie” (compilaţie) – 2019
- „Sărbătoare la români” (compilaţie) – 2019
Dincolo de toate, Marius Zgâianu este un om ca oricare dintre noi… pasiunile sale sunt folclorul, muzica anilor 1950-1980, acvaristica, poveştile lui Ion Creangă, poeziile lui Ion Minulescu, patinajul artistic, lectura, plimbările în natură, filmele în care joacă Whopy Goldberg.
Interpreţii săi preferaţi sunt Mădălina Manole, Tudor Gheorghe, Sofia Vicoveanca, Mina Pâslaru, Margareta Clipa, Gică Petrescu, Loredana Groza, Anca Parghel, Dan Spătaru, Laura Stoica, Louis Armstrong, Leo Sayer şi lista poate continua.
Despre Marius Zgâianu:
VIOREL LEANCĂ, dirijor al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava:
„Asumându-şi cu modestie rolul de interpret al cântecului popular bucovinean – Marius Zgâianu a reuşit într-un timp foarte scurt să se impună în faţa publicului ca un solist apreciat şi îndrăgit. I-am fost alături de la începutul activităţii sale artistice, susţinându-l cu toată încrederea.
Marius ne oferă spre audiţie şi delectare un substanţial material de tezaur, melodii din zona de munte a Bucovinei(şi nu numai) – subzonele folclorice Pojorâta, Câmpulung Moldovenesc, Fundu Moldovei, Sadova – şi el, cu respect şi înţelepciune, le va transmite generaţiilor care vin.
Om complex, înzestrat cu caracter, cu voinţă şi dăruire – Marius este unul dintre acei interpreți care, cu perseverenţa ce-l caracterizează, ne va putea uimi de ceea ce frumosul şi autenticul, înnobilate cu suflet, pot oferi publicului care iubeşte folclorul!”
MIOARA VELICU, interpretă de muzică populară:
„Cum să nu trăieşti prin cântec când el este energia vitală pentru un solist? Timpul şi pasiunea dau roade întotdeauna atunci când simţi din suflet că faci ceea ce-ţi place.
Marius Zgâianu urcă pe o scară a valorilor pentru că s-a dăruit cu adevărat cântecului popular şi a făcut lucruri frumoase.
Nu a făcut nici un fel de rabat, a perseverat mereu, a pus mult suflet în tot ceea ce a făcut, a adunat cu migală fărâme de tezaur popular, mai apoi filtrându-le şi adăugându-le personalitatea sa artistică, reuşind să îşi creeze un repertoriu vast pentru un interpret tânăr.
Marius oferă iubitorilor de folclor un repertoriu generos, atât calitativ cât şi cantitativ – cântece bucovinene curate, autentice, având marele merit de a le fi cules şi a le fi adus către sufletul publicului, public pe care l-a cucerit şi câştigat într-un timp scurt.
Repetoriul dinamic, divers ca tematică populară, îl caracterizează foarte bine pe interpretul Marius Zgâianu, înfăţişându-l aşa cum îl ştim deja, emanând multă voie bună şi veselie!”
MARGARETA CLIPA – interpretă de muzică populară:
„Marius Zgâianu: O dorinţă transformată în realizare; un interpret care prin perseverenţă a reuşit să-şi creeze o identitate în melosul popular bucovinean!
Timpul cerne…şi…pentru a te păstra şi persevera, nu uita să fii om printre oameni!
Publicul şi numai publicul te va ajuta să ajungi acolo unde doreşti…pentru că el simte acel strop de suflet în ceea ce îi oferi!
Îţi doresc şi de acum înainte să ai noroc şi succes pe acest drum greu, lung, dar nespus de frumos pe care ai pornit cu optimism şi speranţă în urmă cu ceva vreme!”
EUGENIA FLOREA, realizator de emisiuni de folclor:
„Născut în „Dulcea Bucovină”, cântecul popular al locului îşi îmbogăţeşte necontenit arealul interpretativ cu voci tinere ce-l valorifică scenic sau prin mijloace media, aducându-l astfel aproape de sufletul tuturor iubitorilor de folclor.
Cine este, de fapt, Marius Zgâianu? Un interpret pentru care cântecul popular reprezintă o adevărată pasiune, căreia îi dedică ore îndelungi de căutări prin lumea satelor bucovinene .O pasiune pentru care Dumnezeu l-a înzestrat cu un glas frumos, sensibilitate şi simţ artistic! Un bucovinean pentru care timpul nu are limite atunci când lucrează la desăvârşirea actului artistic, în dorinţa de a da o nouă strălucire acestui cântec.
Iată de ce, spunem cu convingere că Marius Zgâianu este un real talent ce duce mai departe tradiţiile cântecului bucovinean prin repunerea lui în circulaţie vie!
Îi dorim succes acestui bucovinean în parcursul său artistic, pe care a pornit împreună cu cântecul bucovinean, şi … fie ca numele său – Marius Zgâianu, să rămână cât mai iubit de publicul iubitor de folclor!”
NICOLAE BOTGROS – director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei LĂUTARII din Chişinău:
„Vorbesc întotdeauna cu mare drag şi respect despre Bucovina…plai cu locuri de poveste şi oameni dragi, care au păstrat pânâ astăzi tot ce este mai frumos – folclorul, tradiţiile strămoşeşti, obiceiurile, jocurile populare…tot ce are un popor cu adevărat de preţ. Vorbesc despre Bucovina, spunând într-un glas: Sofia Vicoveanca, Mina Pâslaru, George Sârbu.
El…este modest, sincer, talentat, ambiţios, harnic, perseverent şi are o ţinută de adevărat bucovinean. Acesta este în doar câteva cuvinte Marius Zgâianu!
Deşi face parte din generaţia mai tânără de interpreţi, Marius este deja consacrat în lumea cântecului popular, dovadă stând până acum albumele audio şi video dedicate plaiului bucovinean, cuprinzând nestemate ale folclorului zonei, obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă (mult îndrăgite de iubitorii de folclor) şi multe alte cântece frumoase.
Mă mândresc şi eu că am reuşit alături de renumita Orchestră “Lăutarii” din Chişinău şi Marius Zgâianu să dăm viaţă albumului “Din INIMĂ…Cântec pentru suflet”, un album cu partituri inedite, bine alese şi conturate, graţie şi celui care a dat viaţă compoziţiilor – Dorel Crîşmăreanu. Marius Zgâianu interpretează cu iscusinţă şi dăruire aceste cântece, pentru că timbrul său uşor de recunoscut şi vocea caldă deţin calităţile necesare interpretării altor genuri muzicale.
Cu siguranţă Marius Zgâianu va rămâne peste timp, dincolo de toate, un simbol al Bucovinei – prin perseverenţa sa cunoscută şi printr-o pricepută punere în valoare.
La mai mare!”
DOINA MIREA, realizator de emisiuni tv:
„ Ştie să se bucure de tot ceea ce cu neobosită strădanie a creat neamul său. Din creaţia ţărănească, a ales cu grijă şi interpretează cu pioşenie cântecul, care, în credinţa sa, este altarul de care nu te poţi apropia decât cu smerenie.
S-a supus unei vieţi de cântec, unor examene în faţa publicului, care i-a semnat actul de naştere ce îi certifică statutul de interpret al cântecului bucovinean.
Ştie că, dăruind cântecul, întinde o mână spre oameni. Mai ştie că în destinul său este scris CÂNTECUL POPULAR! În el şi-a găsit echilibrul, liniştea interioară, pe care le conferă simplitatea şi profunzimea melosului şi graiului. Are convingerea că, prin cântec, trăieşte o viaţă mai bună, într-o lume mai frumoasă, spre care ne invită prin repertoriul supus perenităţii.
Ascultându-i cântecele, recunoşti valoarea creaţiei ţărăneşti şi descoperi bucuria lui de a trăi şi de a fi aproape de oameni.
În credinţa că „de nu faci ceea ce trebuie la momentul potrivit, nu mai faci niciodată”, trăieşte din plin prezentul – pentru că acum e timpul lui Marius Zgâianu!”
ALINA NĂSTURAŞ, realizator de emisiuni de folclor – Etno Tv:
“Pe Marius l-am cunoscut la Iaşi, în noiembrie 2005, când echipa Televiziunii Etno realiza filmări pentru sărbătorile de iarnă. Nu-l ascultasem până atunci, dar am fost plăcut surprinsă de vocea caldă şi frumos timbrată care te cucereşte cu temperamentul şi veselia care o răspândeşte în jur. M-am bucurat, pentru că un realizator de emisiuni folclorice, este mereu în căutare de tinere talente, iar Marius Zgâianu este preocupat de păstrarea şi valorificarea folclorului românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor din Bucovina, zonă pe care o reprezintă.
Ulterior, am avut ocazia să-l cunosc mai îndeaproape, datorită colaborării în realizarea unor emisiuni de folclor, în Suceava. Am constatat că pe lângă respectul faţă de folclor şi dăruirea cu care îl interpretează, are şi un suflet cald şi frumos, care se reflectă în cântecele sale, reuşind să ajungă la inima celor care îl ascultă.
Ambiţios dar modest, vesel dar cu simţul răspunderii, Marius reuşeşte întotdeauna să te facă să simţi căldura şi bunătatea bucovinenilor de la poale de Rarău, oameni de care vorbeşte cu mândrie spunând: ” uite, aista-i neamul meu”!
Sper din tot sufletul ca melodiile cărora le dă glas Marius, să ajungă la sufletul tuturor celor care îndrăgesc folclorul şi să le aducă un strop de bucurie şi un zâmbet, măcar pentru o clipă.
Iar ţie, dragă Marius, îţi doresc mult succes şi…”ţinteşte spre lună….chiar dacă nu reuşeşti, măcar vei fi printre stele!”
VIORICA IOSIF, maestru-coregraf:
„Fascinat de neasemuitul univers al cântecului popular bucovinean, creşte şi se formează în vârtejul plin de exuberanţă şi culoare, a ceea ce a fost, este şi va fi folclorul românesc, pe care îl caută şi îl culege cu răbdarea şi tenacitatea colecţionarului de valori, fiind încrezător că poarta consacrării artistice i se va deschide, aici, în Bucovina.
Judecata de valoare a fost dată de timp, iar Marius ne invită mereu la o mare şansă a unei întâlniri de suflet. Îi apreciez meritele de „cântător” şi îi doresc mult succes prin cântecul zonei pe care o reprezintă.
Atunci când, uneori, îmi întorc privirea spre tine, Marius, te surprind „URCÂND!”