"Valoarea nu se măsoară în felul în care se poartă ceilalţi cu tine, ci în demnitatea şi moralitatea de care dai dovadă !"

Încă din copilărie, Marius Zgâianu a colindat satele bucovinene, strângând în sufletul său de copil, ineditul şi frumosul, dulcele grai bucovinean, dar şi adevărate perle folclorice, care peste ani aveau să-i aducă primele succese. A admirat totodată simplitatea ţăranilor, vorba lor duioasă şi plină de înţelepciune, sfaturile pline de bun simţ, dar şi vorbele de duh, vorbe de care îşi aduce aminte cu plăcere şi care îl însoţesc peste tot pe unde îl poartă paşii, ducând mai departe către lume zestrea folclorică, tradițiile, obiceiurile și datinile atât de frumoase ale Bucovinei.

Marius Zgâianu s-a născut la data de 15 iunie 1978 în oraşul Rădăuţi, judeţul Suceava.

În perioada 1985-1993 a urmat cursurile Şcolii Generale din comuna Adâncata, judeţul Suceava, apoi între anii 1993-1997 cursurile Liceului Sanitar Suceava.

Pasiunea pentru lumea medicală a aprofundat-o între anii 1997-2000, continuând specializarea în acest domeniu prin urmarea cursurilor Şcolii Postliceale Sanitare Suceava, profilul - "asistent generalist", activitate pe care nu a profesat-o, dar care i-a rămas la fel de aproape de suflet.

Dat fiind faptul că a dorit să fie în mijlocul oamenilor pentru a le fi util, preocupările sale diverse s-au oglindit şi în activitatea de voluntariat în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Suceava(între anii 1997 – 2001), sub îndrumarea directă a preşedintei filialei - Camelia Iordache.

S-a implicat şi în realizarea unui album cu colinde intitulat „Ninge pe Moldova” al grupului „Trubadurii”, format din tineri proveniţi din Centrul de Plasament Siret.

Datorită pasiunii sale şi devotamentului faţă de persoanele cu probleme, a avut ocazia de a se afla în preajma Prinţesei Ana a Marii Britanii, la un seminar O.S.C. desfăşurat la Palatul Victoria din Bucureşti.

În perioada 1997 – 1999 a transmis corespondenţe radio pentru emisiunea TOP 10 ROMÂNIA a postului Radio Iaşi, realizată de Carmen Olaru şi Sorin Lupaşcu. 

În perioada 1998-2001 a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava. În paralel a activat în cadrul Ansamblului Folcloric „BUCOVINA” al aceleiaşi şcoli.

Fire ambiţioasă, nu s-a oprit doar la domeniul medical sau muzical, urmând între anii 2001 – 2003 cursurile Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. Aici, în paralel cu activităţile specifice muncii de poliţie, a început să îşi cultive calităţile vocale, sub îndrumarea comisarului-şef Teodoru Marian.

În perioada 2003 – 2007 a urmat cursurile Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, Facultatea de Sociologie-Psihologie, astfel realizându-şi o mai veche dorinţă, aceea de a aprofunda domeniul psihologiei şi sociologiei, fiind licenţiat al acestei facultăţi. A urmat apoi cursurile de masterat la Facultatea de Drept – specializarea "Ştiinţe Penale".

A participat la mai multe concursuri, precum şi la diverse spectacole organizate în instituţie, dar şi în localităţile din zonă.

În toamna anului 2003, după terminarea cursurilor Şcolii de Poliţie, a revenit în oraşul natal - Suceava, unde a început lucrul pentru albumul său de debut. Înregistrările compact-discului au avut loc în perioada august-octombrie 2004, fiind realizate împreună cu Orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Albumul de debut DE-AŞ FI FOC, LUMEA AŞ ARDE!” 2005 a apărut la data de 15 iunie 2005, purtând amprenta orchestrală şi dirijorală a Maestrului Viorel Leancă.

Izvor de energie, optimism şi iubire, Marius a ajuns repede la sufletul oamenilor, reuşind ca într-un timp relativ scurt să îşi câştige propriul public, format din toate categoriile de vârstă.

Fire dinamică şi perseverentă, Marius a lucrat intens la cel de-al doilea material discografic, un material care îşi propune să ilustreze atmosfera sărbătorilor de iarnă.

La data de 05 decembrie 2005 a apărut cel de-al doilea compact - disc semnat Marius Zgâianu, intitulat UITE AISTA-I NEAMUL MEU!” 2005. Orchestraţiile pieselor de pe album sunt semnate de Viorel Leancă.

De pe acest album a fost promovat intens cântecul „Hopa hop, căluţii mei!” - care şi-a pus amprenta asupra personalităţii şi carierei interpretului.

Apariţiile mass-media au fost dese, astfel că în decursul a doar un an, solistul a reuşit să cucerească un tronson important de public, fiind remarcat prin autenticitatea melodiilor, substanţa poeziei cântecului, prezenţa şi jocul de scenă.

În luna august 2006 Marius a intrat din nou în studio alături de Orchestra de instrumentişti profesionişti „Virtuozii Bucovinei”, unde a imprimat cel de-al treilea album intitulat „AŞA-S EU, CUM NU-S PREA MULŢI!” 2006 - un album dinamic şi care caracterizează foarte bine temperamentul său. Acest album a fost lansat pe piaţă în luna decembrie 2006. Orchestraţiile cântecelor poartă semnătura Maestrului Viorel Leancă.

În luna iulie 2007 a fost lansat primul DVD al interpretului - „PLAIUL MEU DE DOR ŞI SUFLET” 2007, care include 22 de videoclipuri ale unor cântece reprezentative repertoriului său, galerie foto, Remember Mina Pîslaru, repere etnografice, etc.

În luna iulie 2007, de asemenea, a fost lansat site-ul oficial al interpretului Marius Zgâianu: www.mariuszgaianu.ro

În luna decembrie 2008 a apărut albumul „SĂRBĂTORI ÎN BUCOVINA” 2008, cu participarea Ansamblului „Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, un album care ilustrează atmosfera sărbătorilor de iarnă în Bucovina, din Ajunul Crăciunului până la Bobotează(colinde, datini şi obiceiuri de Anul Nou, Semănatul, cânt şi joc), un album complex, de atmosferă. Orchestraţiile melodiilor sunt realizate de Viorel Leancă şi Ion Oloieru.

Luna noiembrie a anului 2009 a adus în cariera artistului un nou material discografic, al cincilea la număr, intitulat „M-O FĂCUT MĂMUCA MÂNDRU!” 2009, album ce conţine 28 de cântece autentice bucovinene, preponderent de joc, un album dinamic ce poate fi ascultat oricând. Orchestraţiile melodiilor sunt realizate de către Maestrul Viorel Leancă şi Ion Oloieru.